офіційний вебпортал

Удосконалення харчування дітей в умовах війни: нові норми та правила для освітніх закладів

Кабінет міністрів України удосконалив норми харчування та організації харчування дітей у закладах освіти з урахуванням умов воєнного стану.  Так, Постановою КМУ № 1280 від 08.10.2025 внесені зміни до Постанови КМУ № 305 від 24.03.2021, що стосуються норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Яких саме закладів стосуються зміни:

  • заклади дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти
  • дитячі заклади оздоровлення та відпочинку
  • дитячі заклади сфери соціального захисту.

Основні оновлення:

  • визначено, що примірне чотиритижневе сезонне меню під час організації в закладах одно-, дво-, три-, чотири- або п’ятиразового харчування складається згідно з нормами споживання основних груп харчових продуктів, що встановлені відповідними Додатками до норм споживання, та їх комбінації залежно від обраної кратності харчування;
  • збільшена норма порції овочів для учнів старше 11 років, збільшена кількість порцій картоплі, злакових, зернових, бобових на тиждень при організації одноразового харчування учнів (обіди);
  • зазначена можливість включати перші страви до складу обідів;
  • змінено вимоги до поділення на виробничі зони базової кухні, опорної кухні та харчоблоку отримувача готової їжі,
  • зазначено, що обід може починатися з 11 години 30 хв,
  • для дітей з лактазною недостатністю передбачено безлактозні молочні продукти;
  • зазначено, що у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти незалежно від наявності пільгових категорій учні початкових класів забезпечуватимуться безоплатним одноразовим харчуванням (сніданком або обідом);
  • оновлено порядок організації харчування під час перебування у захисних спорудах: визначено перелік продуктів тривалого зберігання, режим харчування, вимоги до приміщень і зон для приготування та споживання їжі;
  • засновники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення і відпочинку зможуть забезпечувати потребу в харчуванні у захисних спорудах шляхом створення запасів води та харчових продуктів, зокрема тривалого зберігання, розрахованих щонайменше на 48 годин безперервного перебування;
  • передбачено можливість заміни гарячого харчування готовими охолодженими продуктами або стравами з асортименту буфетів, якщо приготування їжі є тимчасово неможливим;
  • удосконалено вимоги до матеріально-технічного оснащення харчоблоків, передбачено можливість списання продуктів, непридатних до використання внаслідок обставин воєнного стану (повітряні тривоги, відсутність електропостачання тощо), та деталізовано механізм організації харчування в умовах надзвичайних ситуацій.

Постанова вводить новий додаток 16 із рекомендованими нормами споживання під час перебування у сховищах — від води та соків до білкових батончиків, консервованих овочів, каш і сухих сніданків.

Постанова набрала чинності з моменту опублікування та є обов’язковими для закладів освіти всіх рівнів та підпорядкування.

Звертаємо увагу керівників управлінь, відділів освіти територіальних громад області, керівників закладів освіти про необхідність приведення перспективних меню у відповідність до вимог шляхом внесення необхідних змін та погодження відкоригованих меню з Держпродспоживслужбою.

Також, зазначені вимоги необхідно враховувати при здійсненні процедури тендерних закупівель.

Інші новини

Ремонт тротуару

📌 У зв’язку з зруйнованим покриттям тротуарної частини, непридатною для подальшої експлуатацією адміністрацією Заводського району Миколаївської міської ради прийнято рішення щодо ремонту, а саме «Благоустрій.

Читати далі »

✍️ Особистий прийом громадян у Заводському районі: оперативне вирішення проблем та контроль за зверненнями

📌 07 листопада 2025 року на виконання вимог Закону України «Про звернення громадян» головою адміністрації Заводського району Миколаївської міської ради Віктором Дмитруком проведено особистий прийом

Читати далі »

ОГОЛОШЕННЯ!

Адміністрація Заводського району  Миколаївської міської ради доводить до відома мешканців району наступну інформацію! З метою забезпечення індивідуального обліку електричної енергії та у зв’язку з можливими

Читати далі »

📢 Отруєння грибами в Миколаєві: важливе попередження для мешканців та гостей Заводського району!

Будьте обережні з грибами! Протягом 4-5 листопаду від ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» надійшло повідомлення про отруєння грибами

Читати далі »

☝️єВідновлення в дії: 5 об’єктів перевірено у Заводському районі

🔖 06.11.2025р. комісією з огляду, обстеження та фіксації пошкоджень/руйнування об’єктів інфраструктури на території Заводського району міста Миколаєва здійснено черговий виїзд на обстеження за заявками, поданими

Читати далі »